Opening kunstroute ‘Once in the wetlands’ in Munnekeburen

Written by Tryntsje Kroondijk on .

De organisatie van de kunstroute 'Once in the Wetlands' opende samen met de burgemeester van Weststellingwerf en vele belangstellenden de kunstroute buiten in de open lucht. Alle aanwezigen kregen een beschrijving van de wandelroute en de andere activiteiten in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Een aantal bewoners waren de hele middag druk met het verzorgen van hapjes en drankjes. Daarnaast werd de muzikale omlijsting van het geheel mede verzorgd door medewerkers van Ruimzicht. We zijn trots op onze bijdrage aan dit mooie kunstinitiatief!

Actie Tafelronde 182 voor een duofiets

Written by Tryntsje Kroondijk on .

Afgelopen winter hebben de mannen van de Tafelronde 182 in Wolvega zich ingespannen voor onze bewoners. Met de verkoop van bier- en wijnpakketten hebben ze een prachtige bijdrage voor een duofiets ingezameld! Het bestuur kwam een cheque ter waarde van 1500 euro overhandigen. Het werd een gezellige avond, zoals je op de foto kunt zien. Mannen, super bedankt voor jullie inspanningen en voor de vriendschap!!

Ruimzicht behaalt Gouden Keurmerk

Written by Tryntsje Kroondijk on .

prezo keurmerkEind vorig jaar zijn 2 onderzoekers van Perspekt de hele dag bij ons aan het werk geweest. Ze hebben vragen gesteld aan bewoners, ouders, begeleiders, gedragskundige, vrijwilliger, de voorzitter van de Raad van Advies en het bestuur. Verder konden ze lezen in dossiers, voorschriften, plannen, protocollen en verslagen om inzicht te krijgen hoe wij werken. Het resultaat: de komende 3 jaar mogen wij het Gouden Keurmerk voeren! De onderzoekers hadden mooie complimenten over onze betrokkenheid op elkaar en het respect voor iedereen, dat ze de hele dag gevoeld hebben. Wij zijn trots!

Bewoners Ruimzicht in actie voor anderen

Written by Tryntsje Kroondijk on .

De bewoners van Ruimzicht doen graag iets voor anderen. Daarom hadden we ons ingeschreven bij NL Doet. Voor een verzorgingstehuis in Wolvega hebben we tuinmeubilair in elkaar gezet, zodat bewoners straks van het lentezonnetje kunnen genieten. Sommige bewoners hebben de handen uit de mouwen gestoken, anderen dronken een kopje koffie met de ouderen. Graag gedaan!

inzameling2

 

inzameling1

De aardappelrooiers van Friesland

Written by Tryntsje Kroondijk on .

aardappelrooiers

Met z'n drieën de aanhanger achter de auto gooien en op weg naar Gaasterland! Resultaat: een aanhanger vol Friese aardappelen en een mooie rol in HEA! op Omrop Fryslan.

Genieten van het dorpsfeest

Written by Tryntsje Kroondijk on .

Een aantal bewoners hebben een prachtige show weggegeven op het dorpsfeest, en het dak ging er af! Ook de mensen in het dorp hebben genoten, want ze kregen heel veel complimenten.

Ruimzicht in actie voor Jonah

Written by Tryntsje Kroondijk on .

Tijdens de Kuiertocht van 6 juni zijn actieve bewoners van Ruimzicht in actie gekomen voor Jonah. Jonah moet voor de behandeling van kanker naar de Verenigde Staten en de actie waaraan Ruimzicht ook een bijdrage wilde leveren moet het mogelijk maken dat Jonah en zijn ouders naar de Verenigde Staten kunnen. De hele dag hebben Ruimzicht bewoners hamburgers en uien gebakken en broodjes hamburger verkocht aan de voorbijkomende wandelaars. Een groot succes want hun werk heeft 1077 euro opgeleverd voor Jonah en zijn ouders! De ouders van Jonah ontvingen dit mooie bedrag vanmiddag uit handen van Jolanda en Roel. Wat zijn we trots op jullie! Kijk voor de actie op inactievoorjonah.nl.

inzameling2

 

inzameling1

Kinderen op zoek naar paaseieren

Written by Tryntsje Kroondijk on .

pasen kidspaashaas

Donderdag voor Pasen kregen we bezoek van de groepen 1 t/m 4 van de basisschool in Oldelamer. De reden was dat wij de Paashaas in huis hadden en die had een flink aantal eitjes verstopt. Met hulp van de kinderen zijn ze allemaal gevonden! Het was voor de kinderen en de bewoners een gezellige ochtend. Geniet van de eitjes en tot volgend jaar! Groetjes van Paashaas Antoinette.

Dagbesteding flink uitgebreid

Written by Tryntsje Kroondijk on .

dagbesteding1Sinds het voorjaar van 2014 zijn we druk geweest met het realiseren van de dagbesteding. In de loods zijn nu 2 werkruimtes gemaakt, een met wat zwaarder gereedschap en een voor creatieve activiteiten. Het was een hele klus, waar begeleiders en bewoners met man en macht aan gewerkt hebben. We hebben nu meer verschillende activiteiten te bieden voor iedereen en werken er met elkaar aan om nu een vaste struktuur in de dag te krijgen met tijd voor werk en tijd voor ontspanning. Iedere bewoner maakt eigen afspraken over het werk en de werktijden en in de gang van de boerderij hangt een planbord met al het werk dat moet gebeuren, dus we kunnen mooi aansluiten bij mogelijkheden en wensen van iedereen!

Grootste courgettes van Oldelamer

Written by Tryntsje Kroondijk on .

moestuinUit onze moestuin zijn we al een tijdje aan het oogsten. Mooi werk in deze prachtige nazomer. Onze eerste echte moestuinseizoen levert naast enorme courgettes, snijbiet en boontjes ook nieuwe werkervaringen voor ons op. Deze winter gaan we bespreken wat er goed ging en wat niet. Dan gaan we bepalen hoe we het volgend jaar aanpakken.

Bewonersvakantie 2014

Written by Tryntsje Kroondijk on .

bewonersvakantie

De eerste bewonersvakanties waren in eigen land en nu wilde de groep vakantievierders met het vliegtuig naar een warm buitenland. Het werd de Provence in Frankrijk in de tweede week van september. En Ruimzicht gaat met de trend mee: luxe kamperen in een villatent met echte bedden op een kleinschalige camping, midden in de natuur. Alle verwachtingen kwamen uit: heerlijk warm en zonnig weer (op een onweersbuitje na), heerlijk eten, gezellige medecampinggasten, gezellige markten, het Middellandse zeewater op nazomertemperatuur. Bewoners en begeleiders hebben overwogen om daar te blijven, maar gelukkig kwamen ze toch weer terug!

Nieuwe tuin

Written by Administrator on .

Ruimzicht gaat met een 'nieuwe' tuin de winter in. Het hele terrein is opgehoogd en egaal gemaakt. Hierdoor lijkt het alsof het erf groter geworden is. Met vers ingezaaid gras en de bloembollen in de grond verwachten we na de winter een prachtige tuin. De storm van 4 november hebben we goed doorstaan, maar het was wel heel spannend.

Gezellige dag op Ruimzicht

Written by Tryntsje Kroondijk on .

feest_26sept2013_472Na 1.5 jaar vonden we het de hoogste tijd om samen met alle bewoners, hun verwanten, medewerkers, vrijwilligers en leden van de Raad van Advies met hun gezinnen te genieten van een gezellige avond. Onder het genot van een heerlijk tapasbuffet hebben we met elkaar kennisgemaakt en bijgepraat. De eerste periode is goed verlopen; bewoners, medewerkers en vrijwilligers hebben met elkaar een mooie woon-werkplek tot stand gebracht. Er is nog veel te doen, maar nu hebben we gevierd dat we het goed hebben met elkaar!

Fiets4daagse

Written by Tryntsje Kroondijk on .

fiets4daagse_1De stichting Fiets4daagse van Wolvega had de eerste dag van de afgelopen vierdaagse omgedoopt tot de Ruimzichtroute! Na de eerste 16 kilometer in de benen werden de fietsers door ons onthaald en verwend met koffie, thee, koeken en soep. Het weer was prachtig en de fietsers konden genieten in het zonnetje of in de schaduw. Uiteraard hebben we met veel plezier alles in de boerderij laten zien. Een impressie van deelnemers zelf is te zien op Fiets4daagse Wolvega 2013, klik op Ruimzichtroute. Tot volgend jaar in onze Bed & Breakfast!

Lindefestival

Written by Tryntsje Kroondijk on .

Lindefestival_2012Boerderij Ruimzicht was ook van de partij op het Lindefestival op 22 september 2012. Het prachtige weer onze lekkere hapjes zorgden voor veel aanloop bij onze stand. De aanstekelijke en enthousiaste aanwezigheid van Willem en Anna in de stand maakten onze aanwezigheid op het festival helemaal af!

BNA Gebouw van het Jaar inzending

Written by Tryntsje Kroondijk on .

bna_gebouwBNA_gebouw_logoBNA Gebouw van het Jaar is sinds 2006 de prijs die de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) uitreikt voor het beste gerealiseerde werk van BNA-architecten. Doel van de prijs is het werk van BNA-bureaus en de meerwaarde van architectuur te tonen aan publiek, opdrachtgevers en vakgenoten. Borren Staalenhoef Architecten heeft boerderij Ruimzicht voorgedragen voor deze prijs. Ondanks dat we zelf vinden dat onze boerderij natuurlijk het mooiste bouwwerk in de regio is, hebben we, tesamen met honderden andere inzendingen de prijs helaas niet gewonnen. Meer is te lezen op Gebouw van het Jaar 2013.

Buitenkant appartementengebouw gereed!

Written by Tryntsje Kroondijk on .

1203090003We hebben de afgelopen week weer een mijlpaal bereikt, alle bouw activiteiten van de nieuwe gebouwen, inclusief de buitenkant van het appartementen gebouw, zijn gereed. Als laatste wordt met name het oude voorhuis nog aangepakt met betrekking tot het voegwerk en de inrichting.

Vanwege enige vertraging in de levering en verwerking van een speciale duurzame en bestendige houtsoort voor de afwerking van het appartementen gebouw, liet de afwerking van met name de begane grond nog even op zich wachten. De afgelopen weken zijn de timmerlieden druk bezig geweest om het laatste deel van het appartementengebouw ook af te werken. Het resultaat is prachtig!

De Leeuwarder Courant heeft de bijzonderheid van onze gebouwen ook beschreven in een recent artikel. Klik op het LC logo om het artikel te lezen.

{slimbox images/stories/leeuwcourant_19_04_2012_ruimzicht.jpg, images/stories/logo_lc.jpg, Leeuwarder Courant}

Start Bed & Breakfast

Written by Tryntsje Kroondijk on .

In de afgelopen maanden hebben we gewerkt aan de inrichting van onze B&B kamers. Nu is het tijd om gasten in de bedden en bij ons aan tafel te krijgen. Deze week hadden we de eerste boekingen en het blijkt dat we heel wat te bieden hebben: enthousiaste gastvrouwen en gastheren, een goede avondmaaltijd met uitzicht op de ondergaande zon, smaakvol ingerichte kamer, een goed ontbijt... Maar het was vooral de gezelligheid die de gasten met zich mee namen. Daarom dit belangrijke bericht: vanaf nu is iedereen welkom bij ons voor een overnachting!

Bekijk hier ook onze nieuwe brochure of kijk op onze nieuwe website www.benbruimzicht.nl.

Welkom in onze nieuwe boerderij!

Written by Tryntsje Kroondijk on .

1203090003De winter voorbij

Terwijl de natuur in rust was, hadden we het binnen erg druk! Met verhuizen, kasten in elkaar zetten, gordijnen en schilderijen ophangen, dozen sjouwen, etc. We hebben heel wat verhuisbusjes op het erf gehad, familieleden en begeleiders op de oude adressen, die kwamen helpen. Tussendoor waren nog mensen aan het werk om het gebouw helemaal in orde te maken. Nu, na 2 maanden, zijn we blij met de eerste bewoners en medewerkers. Zeven appartementen zijn verhuurd en we zijn in gesprek met nieuwe geinteresseerden. Met ingang van 1 januari zijn in totaal 8 mensen aan het werk en deze maand komen daar al weer een paar nieuwe mensen bij. We nemen de tijd om aan elkaar te wennen en de sfeer is goed. 

ruimzicht_appart

De rust in de natuur is nu voorbij en dat zullen we merken. Er zal veel werk op het erf zijn en we werken nu aan de inrichting van de Bed en Brochje, zodat we in het voorjaar de eerste gasten kunnen ontvangen. Het is tijd om meer aandacht te besteden aan de gebouwen en erf. We wachten nog op de betimmering van de onderste verdieping. We kijken terug op een drukke start en hopen dat we straks meer tijd hebben om te genieten van deze mooie plek en de prachtige mensen die hier wonen en werken!

Het gaat nu heel snel...

Written by Tryntsje Kroondijk on .

top_appartementen_small

De bouw gaat nu ongelooflijk snel. Beide gebouwen zijn al een paar weken dicht en binnen wordt volop gewerkt aan de inrichting en afwerking. Spacken, schilderen, trappen, houtkachel, lift, de oplevering nadert. Het wordt prachtig en als mensen komen kijken of ze bij ons willen wonen, zijn ze dat van harte met ons eens. Er zijn al veel mensen die graag bij ons willen wonen. Deze week krijgen een aantal medewerkers een contract met ingang van 1 januari van het aankomende jaar. Zo nu en dan besteden we aandacht aan de inrichting; we hebben 14 gebruikte houten eetkamerstoelen op de kop getikt, we hebben vier mooie tafels besteld en een mooie rode tweezitter gekregen. Er is veel te doen en we werken met veel plezier toe naar 1 januari 2012!

Prachtige nazomerdag

Written by Tryntsje Kroondijk on .

bewoner_ruimzicht

Donderdag 17 september scheen de zon in Oldelamer, en dat was maar goed ook. Die dag kregen we bezoek van een toekomstige bewoonster van Ruimzicht en twee goede vrienden van Tryntsje, die de bouw en de plannen wel eens wilden komen bekijken. De bewoonster heeft haar nieuwe appartement uitgekozen op de begane grond op een rustige kant, een belangrijk moment! Na de rondleiding kwamen de buren en een toekomstige medewerker langs en werd het een gezellige theevisite in de nazomerzon. Een topdag!

Veel hout erbij

Written by Tryntsje Kroondijk on .

hout_ruimzicht

Afgelopen zomer kregen we dankzij een van onze buren een mooie gelegenheid om de voorraad hout voor de houtgestookte centrale verwarming goed aan te vullen. Auke kreeg hulp van onze broers Sake en Halbe en na een paar dagen zweten lagen er stapels hout achter de loods. Nu werken de broers aan een droogruimte in de loods, waardoor het hout sneller droogt en klaar is voor de cv.

Pannen op het dak

Written by Tryntsje Kroondijk on .

16-boerderijDe bouw is al weer flink opgeschoten. De pannen liggen nu op het dak van de boerderij, ook het oude gedeelte. Voor een groot deel zijn de vloeren gestort en die kunnen nu een paar weken drogen, terwijl het bouwvak is (hoewel er tijdens de bouwvak wel doorgewerkt zal worden door een klein aantal mensen). We hebben de afgelopen maand kennis gemaakt met mensen die mogelijk op Boerderij Ruimzicht willen wonen en/of werken en dat was een feest! Als mensen enthousiast zijn en graag bij ons willen komen wonen en werken, worden wij ook steeds enthousiaster. Ook de bouw zelf vraagt nog wel wat aandacht. We denken na over een goede keukeninrichting en hebben 2 leveranciers gevraagd hoeveel dat moet kosten, en ook voor de keukenblokjes moeten we over een paar weken weten hoe die er uit gaan zien. Ook zijn we druk geweest met de offerte voor het zorgkantoor om in 2012 extramurale AWBZ zorg te kunnen bekostigen via Zorg in Natura. In oktober weten we of het zorgkantoor met ons in zee wil.

Het hoogste punt halen we deze week!

Written by Tryntsje Kroondijk on .

De bouw is niet meer bij te houden. Het erf staat vol met dakbedekkingsmateriaal en stuk voor stuk komen de dakplaten terecht op het dak van de boerderij en van de appartementen. De komende week gaan we het hoogste punt bereiken. We krijgen al heel wat potentiele bewoners en medewerkers langs om kennis te maken en ook zij weten niet wat ze zien! Nu het zo concreet wordt allemaal, merken we dat mensen echt interesse hebben om op Boerderij Ruimzicht te wonen en te werken.

Bord in de tuin

Written by Administrator on .

bord11jun2011

Deze week is het bord in de tuin geplaatst. Daarop alle betrokken partijen die meewerken aan de realisatie van de boerderij.

Een paar weken geleden hebben er in De Stellingwerf, de Koerier en de Leeuwarder Courant artikelen gestaan over de bouw. Ook mochten we in Noordwolde bij de lokale radio vragen beantwoorden. Nu weten veel meer mensen waar we mee bezig zijn en hebben we veel reacties gekregen.  De  zoektocht naar bewoners en medewerkers is begonnen en we zijn heel blij dat veel mensen enthousiast reageren op onze plannen. Dit jaar willen we zorgkantoor de Friesland contracteren om volgend jaar Zorg in Natura te kunnen aanbieden.

De sloop is begonnen!

Written by Administrator on .

sloop18mrt2011

De sloop van de schuur van de boerderij is nu begonnen. We werden nog wel onaangenaam verrast door een tweetal asbestplaten op onverwachte plekken en dat levert gelijk al vertraging op. Het voorhuis staat er wat zielig bij; we hopen dat het blijft staan.

Eik verplanten

Written by Administrator on .

eikverplanten29jan2011De bouw gaat nu bijna beginnen. Deze eik willen we nog redden voordat het groot materieel het erf oprijdt.

 

 

 

 

 

Hoe het begon

Written by Administrator on .

bodemonderzoek

De opzet van Boerderij Ruimzicht duurt lang. De stichting heeft het perceel gekocht in 2004 en sindsdien werken we er aan om onze plannen uit te voeren. Veel tijd heeft het gekost om de bestemming op het perceel aan te vullen met de woonbestemming via een artikel 19-procedure.

Na deze procedure heeft de gemeenteraad van Weststellingwerf voor een groot deel ingestemd met onze plannen. Architect Jacob Borren van BorrenStaalenhoef Architecten heeft de bouwplannen verder uitgewerkt en heeft er voor gezorgd dat de bouwvergunning in 2 fasen door de gemeente is afgegeven.

We hebben de schuur van de boerderij laten onderzoeken om te kijken of de fundering en het dak sterk genoeg was om op te knappen en te verbouwen.

De conclusie was dat het beter is om de schuur te slopen, het mooie voorhuis te behouden en de schuur opnieuw op te bouwen, zoals het was.

Een flinke storm heeft ook niet echt geholpen. Een paar wilgen konden zich niet staande houden. Hieronder een foto van de opruimwerkzaamheden.

opruimwerk
Bouwbedrijf Buiteveld uit Oosterwolde is nu doende met de bouw. Het hele bouwproject wordt geleid door Bert Sint Nicolaas van Sintell. De installaties worden gedaan door Installatiebedrijf Oosterveld uit de Blesse. De oplevering verwachten we aan het einde van dit jaar.

Auke en ik houden ons nu bezig met de inrichting van beide gebouwen, de keuken, verlichting, inrichting van de tuin en dat soort dingen.

Begin 2012 openen we dan onze deuren!